20080305

July Skies - The Weather Clock






















Bir gün bir yerde kulağına çalan, yahut çok iyi bildiğin ve hayatının çok önemli bir anına -mesela bir ayrılığa, bir sevişmeye, bir kavuşmaya- fon müziği olan şarkıları oluşturan grupların hikayeleri aslında o kadar ilginç ki, müziğin aslında ne kadar küçük ve tatlı bir dünya olduğunu düşünmemiz hiç de zor olmuyor.

İşte 1997 yılında, sadece bir "dinleyici" olan Antony Harding'in, ucuza aldığı bir ikinci el gitar ve efekt pedalıyla doğan July Skies'ın hikayesi bize bu durumu bir kez daha hatırlatıyor. Kendi halinde gitar çalmayı öğrenmeye çalışan, kendi kendine besteler yapan bir adamın, 2 yıl içerisinde bir albüm yapması, bu albümle insanların hayatına yavaş yavaş sokulması, sonra içine girdiği bu hayatları yavaş yavaş etkilemeye başlaması, ardından da hayranı olduğu Epic45'ın elemanlarıyla birlikte çalmaya başlaması o denli etkileyici ki bir hikaye ki, iyi bir Gondy senaryosu çıkarmak mümkün.

11 yıl önce başlayan bu hikayenin yeni epizodu The Weather Clock. Sükûnet içinde anlatılan bir masalın devamı niteliğinde, hikaye içinde hikaye, rüya içinde rüya gibi; hiç bozmuyor hissiyatını, müzikal kalitesini July Skies. Normalde böylesine değer verdiğim albümleri tanıtır iken, beni etkilemiş şarkılara değiniyorum bilindiği üzere, ama July Skies'ı şarkılar üzerinden değerlendirmeyi bir türlü beceremiyorum, bir bütünü yakalayamadığın vakit o hissiyat kayboluyor. Yanisi, oturup, herhangi bir şarkıyı açıp, dinleyip bitirdikten sonra da başka bir müzisyenin başka bir şarkısına geçmenize olanak tanıyan bir müzik yapmıyor July Skies, bir albümü açacak, o rüyayı görecek, o hikayeyi dinleyeceksin, şarkısı şöyle, gitarı böyle, efekti öyle diyen olursa da bileceksin ki hissi boşluğunu etiketler üzerinden kapatmaya çalışan birinin albüm kritiğini okuyorsun. İşte o anda aklına Frank Zappa'nın "Şarkılar üzerine konuşmak, mimari üzerine dans etmekten farksızdır." sözü gelecek.

Sanatçı: July Skies
Albüm: The Weather Clock

Şarkı listesi:
1- Afternoon Pips
2- Branch Line Summers Fade
3- Girl On The Hill
4- See Britain By Train
5- Friog
6- Holidays To Wales
7- Broadcasts For Autumn Term
8- One Morning In May
9- Distant Showers Sweep Across Norfolk Schools
10- Waiting For The Test Card
11- Skies For Nash
12- To My Love

DOWNLOAD.

4 mırıltı.:

Anonymous said...

july skies'ın diğer çalışmalarını da upload edecek misin?

açıkçası sana büyük bir teşekkür borçluyum beni july skies'la tanıştırdığın için. yaptığın işi iyi yapıyorsun. lütfen buna devam et.

Anonymous said...

last.fm'de july skies'ın en çok dinleyenlerinde bi türk görünce şaşırmıştım doğrusu.

sıradan bi dinleyici olmadığın yaptığın yorumlardan belli oluyor.

biz okuruz, sen yaz.

ezgi said...

aslansin.

mert. said...

july skies.gözü kapalı dinler ya insan sadece ı oturur ve dinler.yalnızdır,işte o zaman july skies çalar.şarkı değerlendirmesi imkansızdır.adlarını bile bilmezsiniz.çalar giderler birbiri ardına,dur diyemezsiniz.