20080329

Ef - I Am Responsible





















Bundan iki yıl kadar evvel, Give Me Beauty Or Give Me Death albümü ile kulaklarımıza kendini tanıtmıştı Ef. Şimdi tanışma sekansının ikinci perdesine geçiyorlar I Am Responsible ile. Şubat ayında çıkmış bu albümü burada yayınlamak için uzun süredir verdiğim sözü yerine getiriyor olmak beni rahatlatmalı mı yoksa geçen zamandan ötürü mahçup mu etmeli bilmiyorum amma, her zamanki gibi albümle ilgili edeceğim bir kaç kelam olduğundan affedilme yolunda önemli bir adım atabileceğimi düşünüyorum.

Ef'in ilk albümü, Give Me Beauty Or Give Me Death, spektaküler bir albümdü evet amma sürüden tam anlamıyla ayrılan bir yapıya sahip olduğu söylenemezdi. Bu konuya daha önceden de değinmişliğim var, yeri gelirse daha detaylıca, örneklerle açıklamam da olası; ama hatırlatmak icab ederse, artık gitar tonuyla olsun, metronomuyla olsun ve hatta yaylı kullanımıyla olsun kolayca formülize edilmiş bir "post-rock şeması" olduğunu söyleyebiliriz. İşte Ef, her ne kadar "güzel" şarkılara imza atmış olsa da, bu şemayı takip ettiklerini ya da bu şemayı takip ettiklerini düşünmemize yol açacak şekilde müzik yaptıklarını düşünmemize yol açmış idi ilk albümüyle. Dolayısıyla, "potansiyeli olan ama bunu farklı yollarla dile getirmeyen bir grup" olarak tanımlayabilirdik Ef'i, bir cümleyle tanım yapmamız istense idi.

I Am Responsible albümünde işler değişmiş mi, bunu analiz etmeli. Evvela şunu rahatlıkla iddia edebilmemiz mümkün; Ef yerinde saymamış, belirgin bir olgunlaşma olduğunu görebiliyoruz. Özellikle yaylı kullanımının daha etkili bir boyuta taşındığını söyleyebiliriz; bunun yanında en büyük gelişim vokallerde göze çarpıyor. Albümün ikinci şarkısı Två ile başlayan ve Bear ile tavan yapan bu sükûnet dolu vokal tarzını çok beğendiğimi söyleyebilirim. Bilhassa Bear bu özelliğiyle ön plana çıkan ve albümde şahsi favorim olan iki şarkıdan biri. Bir diğeri, A Tailpiece ise yaylılar tarafından taşınan bir şarkı ve Ef'in bu konudaki gelişimini de gözler önüne seriyor, yine Yndi Halda'yı anımsatmış bir yaylı kullanımı olduğunu söylemem yeterli olacaktır, diye düşünüyorum.

En nihayetinde muazzam bir yol kat etmiş Ef, ilk albümünden bu yana. Sırf bu yüzden de takdiri ve dinlenmeyi hak ediyor. Her ne kadar bir Beast, Please Be Still ya da Aurore Rien özgünlüğü taşımıyor olsa da, pırlantadan çok altın değerinde bir albüm olduğunu ve altın olan sükûnet ile dolu bir müzik ihtiva ettiğini söyleyebiliriz I Am Responsible için.

Sanatçı: Ef
Albüm: I Am Responsible

Şarkı listesi:
1- Soon
2- Två
3- Bear
4- Thrills
5- Appendix
6- A Tailpiece

DOWNLOAD

0 mırıltı.: