20080316

Gregor Samsa - Rest






















En son yazımdan bu yana, neredeyse iki hafta geçmiş. Ne fena, iki hafta boyunca yeni bir söz söyleyememiş, yeni bir şeyin dinlenmesine önayak olamamış olmak. Elbette ki sebepler mevcut, en başta geçen haftadan bu yana internete girememiş olmam sayılabilir, internete kavuşma sonrası çeşitli forumlarda ve sitelerde arayı kapatma çabasıyla bir şey yazamama durumunun hasıl olması söylenebilir. Neyse ki çok uzun zamandır beklediğim bir albümün çıkmasıyla kendimi affettirme şansına sahip olabiliyorum.

Kafka'nın Dönüşüm'ünün protaganoisti Gregor Samsa'yı bilmeyen yoktur; "Gregor Samsa bir gün uyandı ve kendini böceğe dönüşmüş olarak buldu" cümlesi kitabın başlangıcı olduğu gibi, çeşitli radyo programlarında her Gregor Samsa şarkısı öncesinde tarafımdan yaklaşık 50 defa tekrarlanmış bir söz grubu, 51. defa da şimdi söylemiş oldum ve kendimi daha iyi hissettiğimi söyleyebilirim.

Franz Kafka, dünyadışı bir insandı. Dünyayı toplu bir bütün halinde görürsek, Kafka'nın o bütünün dışında bir yerlerde olduğunu daha rahat anlayabiliriz. İşte Gregor Samsa'da bu dünyadışılığın, bu kopukluğun izleri vardır; otobiyografik hatta otokritik bir eser olduğu iddia edilebilir. Kafka deşifre etmek haddime değil ama gelmek istediğim nokta, Franz Kafka'nın Gregor Samsa karakteriyle vermek istediği o "farklı frekansta yaşanan hayatlar" hissiyatının, şu an incelediğimiz albümün yaratıcısı olan grubun da müziğine çok derin bir şekilde sirayet etmiş olmasıdır.

Sadece uyandığın zaman bir anda gelen bir duygu değil; sigaran biter yahut bir telefon suratına kapanır, o andan itibaren bir böcek olursun. Etrafında dönmekte olan dünya, okuldaki derslerin, siyasal partilere açılan kapatma davaları, karnının aslında çok aç olduğu gerçeği, aslında hiç olmak istemediğin bir yerde olduğun hissi seni hiç alakadar etmez çünkü kendi halinde, kendi dünyanda, kendi bilincinle yaşayan bir yabancısındır. O anlarda aklına belki Gregor Samsa ismi gelir, ama muhakkak arkada Gregor Samsa çalıyordur.

Sanatçı: Gregor Samsa
Albüm: Rest (Nisan/2008)

Şarkı listesi:
1- The Adolescent
2- Ain Leuh
3- Abutting, Dismantling
4- Company
5- Jeroen Van Aken
6- Rendered Yards
7- Pseudonyms
8- First Mile, Last Mile
9- Du Meine Leise

DOWNLOAD.

1 mırıltı.:

kitsch insect said...

yazıyı sevdim.