20080829

De La Mancha - Atlas























"Swedish Death Metal"in müzikal blitzkrieg'i tüm Avrupa'yı hızla fethederken, onlarca İsveç sevdalısı türemişti. Haksız da değillerdi elbet; insanı güzel, yaşam standartları muazzam, havası suyu çekici, At The Gates'inden Dark Tranquility'sine ve başlı başına bir yazıyı hakeden Nasum'una kadar olağandışı bir çok grup derken, sırtında Henrik Larsson yazısı taşıyan İsveç formalarıyla arz-ı endâm eden insanlarla karşılaşmak, şaşırtıcı olmaktan çıkmıştı. Bu blitzkrieg'in önü, İngiltere ve Amerika'nın yaptığı ani bir çıkarmayla kesildiğinden bu yana, Swedish Death Metal'in esamesi okunmaz oldu. Neyse ki İsveçliler, değişen düzene ayak uydurmakta gecikmediler, en nihayetinde müzikal zirveleri arasında Abba-Nasum farkı bulunan bir ülke için bu pek de garip bir durum teşkil etmiyor. Hülasa, The Radio Dept., Ef, Immanu El gibi grupların vasıtasıyla IKEA ve köttbüllar ile işgal edilmiş evlerin müzik setlerine de girmeyi bir kez daha başardı İsveç beşeri. Bunu mevhebiilahiye ile açıklayabilmek mümkün, sosyo-ekonomik açılımlarla sosyolojik tespitlerde bulunmak da. Biz işin salt müzik ile ilgili kısmına odaklanalım.

De La Mancha, bu sözünü ettiğim işgalin önemli bir ayağını oluşturuyor. Nispeten yeni bir topluluk olsalar da, bir çoğumuz Jasper TX ismine aşina olmalı. Dag Rosenqvist'in solo projesi Jasper TX, ambient dozu yüksek bir post-rock tınısı vaad eden başarılı bir isim; De La Mancha'nın da yarısı sayılabilir bu noktada. İki kişilik, kibrit kutusu gibi bir müzik topluluğu olan De La Mancha'nın, Jasper TX'e müzikal anlamda göz kırpması elbette ki doğal ama sadece bununla açıklanamayacak bir derinlik de ihtiva ediyor grup.

Grubun ilk albümü Atlas, tekdüze şarkılar barındıran bir albüm değil kesinlikle. Bu özelliğin benim nezdimde büyük bir artı olduğunu artık söylememe gerek yok zannediyorum; zira tek bir kopyadan seri üretimle çoğaltılmış ve hemen kayıt öncesi kotarılmış şarkılara nazaran, farklılık ve hatta çelişki ihtiva eden şarkıların emek gereksinimi her zaman daha yüksek olmuştur. Atlas, verilen emek düşünüldüğü vakit, katiyyen göz ardı edilmemesi gereken bir albüm olma özelliği taşıyor bu sebeple. Albüm içindeki şarkıları incelediğimiz vakit, kambur üstü bir indie-pop şarkısı olan Lotus Seven'dan, The Kimono, And Rainy Days gibi multi-enstrümantalizm ögeleriyle dolu ambient şarkılara, post-rock kreşendolarından nasibini almış So Let's Blow Up Our Heads And Leave'a kadar çok heterojen bir dağılımla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz.

Son tahlilde, De La Mancha'nın gerek müzikal standartlara uyumuyla, gerek müzikal farklılıkları denemekten kormayışıyla, gerekse bu söz edilen farklılıkları albüm geneline yansıtabilmesiyle, dinlenmeyi hak eden bir grup olduğunu iddia edebiliriz. Yazı boyunca bir dolu İkinci Dünya Savaşı anolojisi yapmama da bakmayın siz; İsveç, İkinci Dünya Savaşı'nı muazzam bir denge politikasıyla yönetmeyi bilmiş, tarafsız kalarak şimdiki zenginliğinin temellerini atmıştı. Bu tarafsızlık, ne mutlu biz müzik severlere ki, müzik söz konusu olunca geçerliliğini yitiriyor yıllardır; şahsen ben kulaklarımda sarı-mavi bayraklarla gezen notalara teslim olmaktan ötürü mutluyum.


Sanatçı: De La Mancha
Albüm: Atlas

Şarkı listesi:
1- Newfoundland
2- Release All Light
3- Lotus Seven
4- And Rainy Days
5- The Kimono
6- Superstoned
7- So Let's Blow Up Our Heads And Leave
8- Being A Hero Is Easy
9- Sleep

DOWNLOAD.

4 mırıltı.:

Anonymous said...

De la Mancha da mı İsveçtenmiş? Hey yarabbim ya.

Anonymous said...

Yaz başlarken haberdar olmuştum bu albümden fakat o vakitte başka başka İsveçlilerle meşgul olduğumdan dinleme fırsatım olmamıştı. Aynı yaz biterken, ilahi bir güç tarafından bahşedilmiş mevhibelere çokça sahip olduğuna içten inandığım o topraklardan yeni bir sedaya kulak kabartmak arzusu buna delalet olmalı.

Anonymous said...

yahu İsveç ismi geçiyor ve sanki o melodik death metali neredeyse görmezden gelircesine etkileşim barındırmayan, fakat yine de onun yurdundan fışkırmış olan Opeth anılmıyor. şaşırmayayım da ne yapayım ben?

dream endless. said...

Şaşırmayın.