20080813

Shun - Michael In Reign






















Soğanları -yanlış bir şekilde- doğradı, "müzik açayım" dedi ve salona yollandı. Ben, yanlış doğranmış soğanları, olması gereken hale getirmeye çalışırken, salondan kısık bir müzik sesi geliyordu, keza film izlerken apartmanı inletmesine rağmen, müzik sesi konusunda oldukça tutucuydu. Elimde bıçak, gözlerim yaş içinde, "o neydi?" diye sordum, Shun dedi. Neydi'deki -di eki, aslında Türkçe'de bulunmayan bir yapım ekiydi, kelimenin anlamını "ben aslında bunu biliyorum da, unuttum yahut algılayamadım" şeklinde değiştiren bu eki pek sık kullanmazdım, ama muhakkak ardından bir ah çıkardı ağzımdan, o ah yine peydahlandı. Sesi açsana dedim, Shun yazısı yazsana dedi. Mutfağa gidip soğanları doğramaya devam ederken bir yandan da Shun yazısını yazdım, zihnimden çıkarmak için de gitmesini bekledim;

Shun, şu daha önce anlattığım yokluk yıllarında adını az da olsa duyurmuş bir gruptu. Hani şu 30 dakikada bir mp3 çekebildiğimiz, last.fm'in, MySpace'in, Rapidshare'in olmadığı, onun yerine AudioGalaxy, mp3.com gibi sitelerin kullanıldığı zamanlar; Shun da adını mp3.com üzerinden duyurmuştu duyurmasına ama ünü çok farklı bir şekilde yayılmıştı. Nasıl ki şu an, ne dinlediğimizi ya da arkadaşlarımızın ne dinlediğini last.fm üzerinden takip ediyor isek, o zamanlar da bu işlevi küçük ve saçma bir WinAmp plug-in'i vasıtasıyla, mIRC üstleniyordu. ***p0ison_bitch is listenning to Shun - Michael In Reign gibi mesajlarla, herkes mp3 arşivini gözler önüne sermeye çalışıyor ve ismi pek duyulmamış bazı gruplar merak ve ilgi odağı haline geliyordu. Örneğin Dredg de, Symbol Song ile, ülkemizde tıpkı bu şekilde ünlenmiş, ardından Aktüel dergisinde bile adından söz ettirmişti.

Shun ve Dredg arasındaki benzerlik, bununla sınırlı değil. Dredg, o zamanların popüler müzik türü olan alternatif rock'ı icra ederken barındırdığı derinlik ve samimiyet ile ön plana çıkmıştı; aynı şeyi Shun için de söylemek mümkün. Şarkı sözlerindeki şiirsellik de bu konuda bir renk eşleştirmesi oluşturuyor elbet, ama kıyasladığımız vakit, Shun, Ay'ın karanlık yüzeyine daha yakın bir grup olma özelliği taşıyor. Daha melodik vokaller, bass'ların yardımıyla oluşan daha klostrofobik tınılar, sivri uçlu gitarlar ile mutena bir albüme imza atmıştı ki Shun, aradan geçen yıllar bu albümden hiç bir şey götürmedi, bilakis daha da güçlü bir hava kazandırdı.

Michael In Reign, eksiksiz ve kusursuz bir albüm olmasına rağmen, bazı şarkıları ön plana koymak icab ediyor. Örneğin albümle aynı adı taşıyan şarkı, Michael In Reign, grubun kimliğini bütünüyle kapsayan bir şarkı; sakin ama sivri gitar melodilerine eşlik eden, yine aynı sakinlikteki vokaller, bass'ın sahneye hakim olmasıyla başlayan bir nakarata hazırlık niteliği taşıyor, işbu nakaratta vokal, hikayenin en can alıcı kısmını anlatıyor ve dinleyicinin tüm bedenini ele geçiriyor, neredeyse dinleyici ve şarkı arasında simbiyotik bir yaşam biçimi meydana geliyor. Second Voice ise, Dredg-vari bir yarı rüya anlatıyor, gerek anlattıkları, gerek müziğiyle derin bir paranoya yarası açıyor kulaklarda ve kalplerde. Closure, Shun'ın alamet-i mümeyyizesini en belirgin şekilde ortaya koyan şarkı diye düşünüyorum; şarkının başından sonuna kadar pek farklılık göstermeyen bir bass yürüyüşü ve nota kalıplarını zorlayan vokaller, en fazla bu şarkıda gözümüze çarpıyor, ve albüm içindeki en hırpani ve fakat aynı zamanda hırçın şarkı olma özelliğini taşıyor.

Everyone Here Is Sleeping içinse, özel bir paragraf açmak gerekiyor. Hakkında anlatacağım bir kaç masal, hafızalarda bulanıklaşan bir kaç anı ve -kesinlikle soğandan kaynaklanan- bir kaç göz sıvısı ile daha da özel bir şarkı benim için keza. Bu şarkı yapılırken, Shun'ın nasıl bir kollektif ruh halinde olduğunu bilmem mümkün değil elbette, ama düşünmeye çalıştığımda, tahminler yürüttüğümde, korkunç bir yoğunluk tahayyül kendimi alamıyorum. Bu sözler, bu melodi, bu ses, tıpkı bir kaç gezegenin arka arkaya dizilmesi gibi nadir bir olay olma özelliği taşırken, aynı zamanda bir felaketin de işaretini veriyor.

Yıllardır birbirini tanıyan ve birlikte çalan bir grubun dağılma nedeni olarak da işte tam da bu şarkıyı sorumlu tutuyorum. Akıl yürütmelerim, "bundan daha iyisini yapamayız, en iyisi mi bırakalım" gibi bir durumu işaret ediyor. Şu noktada, rahatlıkla bir iddiada bulunabilirim ki, eğer Shun müzik yapmaya devam etse idi, milyonlar tarafından dinlenen bir grup haline gelecekti. Ve fakat, evet, bazı düşler çok kısa sürüyor, yine de zihnimize o denli bir derinlikle kazınıyorlar ki, gün içinde ya da gün sonunda, bu düşleri tekrar düşlemekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Shun, milyonlar tarafından dinlenen, müzik listelerindeki yeri her daim baki kalan bir grup olmasa da, her zaman düşleyebileceğimiz, ve her seferinde farklı bir detayda kaybolabileceğimiz bir düş. Bundan daha güzeli mümkün olabilir mi?


Sanatçı: Shun
Albüm: Michael In Reign

Şarkı listesi:
1- Glass To Sand
2- Michael In Reign
3- Piece By Piece
4- Second Voice
5- Sell Them Dreams
6- Closure
7- Hopesend
8- Difference
9- Everyone Here Is Sleeping
10- Fear Of Heights

DOWNLOAD.

1 mırıltı.:

kemalp said...

ahah olaya gel. bir yerde birine yazdığım mesajı kendi kafamda doğrulamaya çalışırken yaptığım bi arama sonucu karşıma çıkan bu yazı gece gece beni şok etti. shun dinleyip bu kadar yazı yazacak birini gördüm benden ve tanıdığım bir kaç kişiden başka.