20080421

The Coma Lilies - The Coma Lilies






















Geçenlerde theremin'le ilgili bir kaç lakırdı etmiştim; Clara Rockmore Rachmaninoff çalınca keman tınısını algılıyoruz, ya da 70'lerden yadigar bir B-klas korku filminde duyduğumuzda içimiz üreperiyor. Ama kendi adıma itiraf edeyim, theremin'i ne zaman duysam aklıma gelen ilk şey ucuz limonatalar, ucuz pastalar ve bunların evrensel kümesi olan ucuz düğünlerdir; çünkü bu tip düğünlerde piyanist şantörün çaldığı orgun ses tonu, bir theremin kadar garabet olur genelde. Theremin'le birlikte bu çağrışımı bana yapan bir alet daha var, e-bow. İşte bu e-bow'un muazzam kullanımıyla kulaklarımı uzun zamandır şen eden bir grup The Coma Lilies.

Elbette The Coma Lilies'in tek alamet-i farikası e-bow değil, hatta grup üyelerinin birer virtüöz olduğunu iddia edebiliriz. Aphex Twin'in kült şarkısı 4'e yaptıkları cover, muhakkak ki bu iddiayı kuvvetlendirecek bir belge niteliğinde olacaktır;



Grup üyelerinin çoğunun multi-enstrümantalist olduğu bir gruptan çok fazla şey beklememiz doğal ve bu beklentileri boşa çıkarmayan bir grup The Coma Lilies. Kendi adlarını taşıyan bu ilk albümleriyle ilgili yazmak istediğim yazının bu güne kalması üzücü, keza bir kaç hafta önce, çıktıkları Amerika turnesini tamamlayamayacaklarını ve dağıldıklarını açıkladılar. Sebep ve sonuçlarını inceler iken karşılaştığım fotoğraf ise bir o kadar ilgi çekici;















Albüme dönecek olur isek, Grab A Fork Micron ile kana karışan adrenalin, Have Fun At Your War ile taşikardiye sebep oluyor; güzel bir melodi, bir e-bow, iyi tonlanmış bir pedalla birlikte gitara kesinlikle hayır diyemeyen şahsımı duvara çivileyecek nitelikte bir şarkı bu. Bu sözünü etmiş olduğum benzer gitar melodileri, statik post-rock ritmlerine adapte edildiği vakit kontrast arttığından aldığımız tat katlanarak büyüyor; bu şekilde müzik yapan bir kaç grup daha var, onları da pek yakında ekleriz elbette. Albümle ilgili şarkı açılımlarına devam edebiliriz ama yersiz olacağını düşünüyorum; her şarkıda farklı bir özelliğini konuşturan bir grup söz konusu ve her şarkıda keşfedilecek farklı dünyalar var. Hani "hiçbir kötü şarkı barındırmayan albümler" diye bir bahis konusu vardır ya, o tip albümlerden bir sıralama yapar isek, işbu albüm o sıralamada kesinlikle yer bulacaktır.

The Coma Lilies ayrılık kararını gözden geçirir ve yeni yapıtlarıyla Limbo Pillow'da yer alır mı bilemem ama geçmişi keşfetmek adına isimlerini bir kaç kez daha anacağım kesin.

Sanatçı: The Coma Lilies
Albüm: The Coma Lilies

Şarkı listesi:
1- Grab A Fork Micron
2- Have Fun At Your War
3- My First Big Sale
4- Peggy Sue
5- One Day He Will Disappear
6- The Antibody
7- I Am Spartacus, Part I
8- I Am Spartacus, Part II
9- Fin

DOWNLOAD.

0 mırıltı.: