20080305

Redhooker - The Future According To Yesterday





















Bizim klarnetçilerimiz magazincilerle köşe kapmacaya oynamaya, piyanistlerimiz günlük gazetelere demeç vermeye, kemancılarımız da artık keman çalmadıkları için pişmanlık duymaya devam eder iken yeni nesil klasik müziğin -ki artık çok kanıksanmış adıyla neo-classic dememiz de mümkün- yeni seslerinden Redhooker ilk ep'sini yayınlıyordu 2007 yazında. Tut ki bizim klarnetçilerimiz, piyanistlerimiz, kemancılarımız ve gitaristlerimiz yukarıda saydığım şeyleri yapmaya bıraktılar, tut ki bir neo-classic quarteti oluşturmaya karar verdiler ve hatta Erol Köse de bu quartet'in ilk albümünü yayınladı, bu albüm yaz ayında çıkar mıydı Türkiye'de? Belki yaprakların düşüşü, belki yağmurun fısıltısı, bilemedin tomurcuklanan çiçeğin heyecanının notalara sirayet ettiği bir müziği o vıcık vıcık yaz mevsiminde dinlememiz mümkün olur muydu?

Ne Ólafur Arnalds temposu, ne Mico Nonet senfonizmi, ne de Balmorhea yoğunluğuna benzeyen ama belki de hepsinden daha dingin olan Redhooker'ın en belirgin özelliği, alışılageldik neo-classic/ambient müziğin içinde pek rastlamadığımız gitar tınıları. Her bir şarkı üzerine bir şiir yazılabilir, bir resim çizilebilir ve bir film çekilebilir; ama en doğrusu gözleri kapatıp bu şarkılar üzerine hayaller inşa etmek olur.

Sadece 4 şarkıyla bu kadar etkili bir varlık gösteren albümler azdır, son zamanlarda ise aklımıza gelse gelse Yndi Halda örneği gelebilir, ama uzun şarkılar ve uzun albümler beklentisiyle yoğrulmuş bir müziğin 25 dakikalık bir kayıt ile bu denli içe işlemesi takdiri hakeden bir durum oluşturur. 2008 için beklentilerimizi arttıran bir albüm haberiyle heyecanlandıran Redhooker'ın, 2007'nin en iyilerinden olan kaydı The Future According To Yesterday, tam da bu yüzden büyük bir saygıyı, kulaklarımızdan ve zihnimizden silinmemeyi hakediyor.

Sanatçı: Redhooker
Albüm: The Future According To Yesterday

Şarkı listesi:
1- Sometimes She Speaks Gently
2- Animus
3- Sunday Silence
4- Twelve Times Goodbye

DOWNLOAD.

2 mırıltı.:

aykut said...

Bu bahsi gecen isimlerden Ólafur Arnalds'in disindakileri daha once duymamistim, vakit buldugum bir zamanda arastiracagim.

2007'de benim ilgimi en cok ceken yeni nesil klasik muzik albumlerinden birisi Jóhann Jóhannsson'in ibm 1401, a user´s manual adli calismasi oldu. Ben de buradan bu ilginc oykulu albumu paylasmak isterim :)

Anonymous said...

THUMBS UP!