20080214

Ólafur Arnalds - Variations Of Static





















Ólafur Arnalds, bir çok gözünü para bürümüş kadının onbin küsür dolarlık pırlanta yüzükler gibi "ufacık şey"ler üzerinden kocalarının ve sevgilerinin kendilerini ne kadar sevdiğini belirlediği bir günde ve hatta tam da benim bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde, Londra'da bir konser veriyor. Ufak çaplı bir turun ayağı olan bu konser esnasında da işte tam da burada yazdığım yeni ep'sindeki şarkıları çalıyor, muhtemelen de konserden sonra aynı ep'yi imzalayacaktır. Lakin işbu ep, henüz "tura özel" bir bir kapsamda ve dağıtılmıyor ama cevval ve illegal yayın anlayışımız sonucunda, nisan ayı gibi raflarda olacak bu ep'yi tanıtma şerefine nail oluyorum.

Balmorhea ile ilgili yazımda
, çok başarılı bir ilk albümün tehlikeli durum yaratabilme potansiyeline değinmiş idim. Eulogy For Evolution ile 2007'nin en iyi albümlerinden birine imza atmış Ólafur Arnalds için de aynı durumun geçerli olduğunu iddia etmemiz mümkün ve fakat kendisi, tıpkı Balmorhea gibi, bu seneye de bir öncekinden hiç de geri kalmayacak bir imza atmaya kararlı gibi gözüküyor.

Variations Of Static, Ólafur Arnalds'ın yarattığı şaşırtıcı olgunluğun daha da gelişmiş olduğu sinyallerini vermekle kalmıyor, müzikal gelişimini de gözler önüne seriyor. Kanımca albümün en vurucu şarkısı Fok'da kullanılmış olan elektronik ögelerin Ólafur'un müziğine katkısı büyük. Ve fakat bu ögelerin hiç de abartılmadan ve sıkmadan kullanılmış olması, "acaba neo-classic-electronica trendine bir şehit daha mı veriyoruz" konulu paranoyamızı bastırıyor. Albümde bir şarkıya daha değinmek icab ediyor, o da Haust. Haust; Ólafur'un tüm parçalarına oranla yaylı ağırlığı üst düzeyde olan bir şarkı. Keman hocamın bana ilk söylediği sözü, aradan yıllar geçmesine rağmen kolaylıkla hatırlayabiliyorum; kalbe en yakın çalınan enstrüman kemandır ve oradan gelen ses kalbini titretir demişti bana. İşte tam da bu sözün sağlamasını yapıyor Haust bize; keman çalınırken çalanın kalbi ne kadar titremiştir emin olamam ama - kulaklıklarımdan bile kalbimi titretebildiyse ise bu şarkıyla- orta şiddette bir depremle sarsıldığını tahayyül edebiliyorum.


Sanatçı: Ólafur Arnalds
Albüm: Variations Of Static (Nisan/2008)

Şarkı Listesi:

1- Fok
2- Viğ Vorum Smá...
3- Haust
4- Lokağu Augunum
5- Himininn Er Ağ Hyrnja

DOWNLOAD.

4 mırıltı.:

Anonymous said...

Henüz albümleri dinleyemedim ama iki albümün de kapaklarına vuruldum!

Anonymous said...

saat 5 ve hala devam ediyorum. 0040'ın yeri sarsılmaz siyordum ama fok zorluyor. çok zorluyor.

Anonymous said...

*sanıyordum

özür dilerim.

dream endless. said...

Aslinda bu Variations Of Static'in gercek kapagi degil. Ólafur'un myspace'i ve record label'in internet sahifesinde kapak soyle gozukuyor: http://tinyurl.com/2edhtg

350x350 standartima uydurmak icin buyuk kalite kaybi yasanacagindan bunu kullandim, bu da kapagin icinden bir bolum en nihayetinde, keza yollamis oldugum linkteki kapagin limited edition icin oldugunu da dusunuyorum. Malum su an icin ortalikta dolanan albumler sadece tura ozel ve sinirli sayida. Resmen cikacak albumun kapagi daha farkli olabilir.

Ve ayrica, Fok sadece muzisyenin degil, muzigin de sinirlarini zorlayan bir parca. Yeri gelmisken Nekropsi'nin Fok'una da selam edelim.