20090514

Balmorhea - Remembrance



İtiraf kabilinden bir girizgah; Obama'nın bir sokak lambasına yaslanıp ıslıkla Wind Of Change'i öttürdüğü günümüz dünyasının değişen konjönktürü neticesinde, lügatımızın yeni kelimesi "açılım" olmuş oldu. Kırmızı hatların zorlanmasıyla oluşan siyasi açılımlar, kas ve sinir uçlarının zorlanmasıyla oluşan cinsel açılımlar, geniş-bant hatların zorlanmasıyla oluşan iletişimsel açılımlar derken, Limbo Pillow da açılım rüzgarına bırakıyor kendini. Açılımın dolaylı mimarı, Bay 13melek, videodrome yazılarıyla müziğin görsel önemini yüzüme kısa intervallerle vurmaktan çekinmiyor sağolsun.

Uzunca bir süredir pek de ilgilenemediğim müziğin görsel kısmıyla bu şekilde diyalog masasına oturmam ve bu tarihi fırsattan yararlanmam hasebiyle, ben de üzerine bir kaç kelam edebileceğim bir takım video'ları bu sayfalarda sunmaya kanaat ettim. En nihayetinde, müzik üst-kimliğinde, tüm diğer konuları kucaklayan, bu söz konusu konulara sonsuz bir kardeşlik bağıyla bağlı bir düşüncenin ele alındığı bu toprakların genişlemesi, konjönktürel bir zaruret idi.

Balmorhea'nın son albümüyle ilgili yazımda, maalesef albüm linkini kaldırmak durumunda kalmış, onun yerine Remembrance'ın -ki şüphesiz Truth ile birlikte albümün zirvesiydi- canlı performansına yer vermiştim. Öyle bir şarkıdan bahsediyoruz ki, pek çok insanı mail atma zulmüne itmeye yetmişti, aynı zulmü bırak ortak yaşam sürdüğüm canlılar, masamdan kanepeme kadar herkes yaşadı bu ev sınırlarında, o denli dinlendi şarkı. Ardından şarkının klibi geldi ki, böyle harikulade bir şarkıya ancak böyle bir klip çekilebilirdi; renkler ve temanın o fevkalade filme, There Will Be Blood'a olan benzerliği bir yana, geniş açılı objektiflerle kotarılan tablo planlar şarkının da sınırlarını zorlamış oluyor. Henüz internet üzerinden üç duyunuzu birden tatmin edecek bir şeyleri sunmak imkansıza yakın -ekran yalama fikrini saçma buluyorsanız- lakin bütünleşmiş bir hissiyat ise aradığınız, görüntü ve sesin en nadide ahengine tanıklık etmeniz mümkün.

1 mırıltı.:

13melek said...

selamini aldim, ben de buralardan sana bir selam cakiyorum dream endless.

bu arada internet explorer acmiyor bende balmorhea post'unu. oyle olunca ana sayfa topyekun gozukmuyor. mozilla'da problem yok. haberin olsun.