20080622

Audiosurf; Müzik Oynamak (Ya da Oyun Dinlemek)

Bir süredir bu blog'da yazdıklarım çerçevesinde ne denli büyük bir müzik tutkunu olduğumu belli etmişimdir muhakkak. Fakat en az müzik kadar büyük olan ve -en azından burada- belli etmemiş olduğum bir diğer tutkum da bilgisayar oyunlarıdır; kendimi bildim bileli oyun oynayan bir insan olmamın yanında, bu durumu "oyun oynarken zevk alma" durumundan çıkarıp "kazanmak için oynama" felsefesine geçirmemle de ciddi bir defekt sahibi olduğum söylenebilir.

Tabii bu tutkuyu bahane ederek, Limbo Pillow'da bir bilgisayar oyunu tanıtma hatasına düşecek değilim, keza Audiosurf'ü salt bir oyun olarak tanımlamak yetersiz olacaktır; "müzik oyunu" tanımlamasını kullanabiliriz ama bu da hiçbir şeyi açığa kavuşturmaz. Elbette daha önce bu tip kombinasyonlara şahit olduk, akla gelen ilk örnek satış rekorları kıran Guitar Hero serisidir. Ama Guitar Hero'nun oynanabilirliğinin (yahut dinlenebilirliğinin) gitar ile kısıtlı kaldığı düşünülürse "müzik oyunu" demek yerine, "gitar oyunu" demek daha doğru olabilir. Audiosurf ise daha geniş bir yelpazede oyun ve müzik imkanı sunan bir programcık.

Audiosurf, Stanford Üniversitesi'nde okuyan bir öğrencinin master tezi aslında. Temel amaç, her müziği oynanabilecek kategoriye taşımak ve her notayı oynayabilmek. Yani, müzik arşivinizdeki her şarkıyı oynamak mümkün; Audiosurf 10 saniyelik bir işlemden sonra ortaya müziğin ritmiyle orantılı bir yol ve farklı renkte bloklar çıkartıyor. Oyundaki amaç, bu blokları Tetris'tekine benzer bir biçimde toplamak; fakat blokların verdikleri puan, renkleriyle doğru orantılı olduğu gibi, şarkının hızıyla da örtüşüyor. Yani şarkının hızlı bir bölümünde toplaması daha zor olan ama toplandığında daha fazla puan veren bloklar oluşunca ve toplandıklarında şarkının ritmine uyacak şekilde sesler çıkınca, müziği oynama fikri gerçekleşmiş oluyor.

The Fray'in How To Save A Life'ı üzerinden bir örnek verelim;


Oyunu torrent üzerinden indirmek için buraya uğramak, "torrent ne ola ki" sorusuna cevap bulmak için de torrent kullanım kılavuzu'na göz atmak yeterli olacaktır.

1 mırıltı.:

skoer said...

bir mac kullanıcısına da böyle bir oyundan bahsedilmez ki ama.